Mitä on ravintoterapia ja miten voit hyötyä siitä?

Mitä on ravintoterapia ja miten voit hyötyä siitä?

Apr 18, 2019

Haluaistiko terveen ja hyvin toimivan ruoansulatuksen, lisää energiaa ja vastustuskykyä? Varmistaa ravintoaineiden saantisi? Tukea terveyttäsi ja hoitaa sitä ennaltaehkäisevästi? Kolikon kääntöpuolella onkin sitten jos jonkinlaisia haasteita: turvotusta, vatsakipua, ummetusta, närästystä, uupumusta, jatkuvaa sairastelua ja ravintoaineiden puutosta. Kilpirauhasen vajaatoimintaa, kroonisia infektioita, nivelvaivoja, masennusta.. Lista on loputon.

Ravintoterapiassa paneudun jokaiseen asiakkaaseen yksilönä ja kokonaisvaltaisesti. Pyydän asiakasta täyttämään ruokapäiväkirjaa, perustietokaavakkeen ja muutamia muita hänen tarpeitaan kartoittavia kyselykaavakkeita, tilanteen mukaan. Käyn nämä läpi ennen tapaamista, samoin kun olemassa olevat labratulokset. Ensimmäinen tapaaminen kestää noin 1,5 tuntia ja siinä käydään läpi ruokapäiväkirjasta ja kyselykaavakkeista esiin nousevia seikkoja, asiakkaan terveyshistoriaa ja muita elintapoja kuten unen laadun, stressin, liikunnan ja kuormitusten merkitystä. Keskustelemme ravinnon merkityksestä ja vaikutuksista, verensokerin hallinnasta, ruoansulatuksesta, aterian oikeasta koostamisesta jne.

Sitten mietimme yhdessä asiakkaan kanssa minkälaisiin muutoksiin hän on valmis sitoutumaan ja millä tahdilla edetään. Tapaamisen jälkeen asiakas saa kirjallisen ohjeistuksen sovituista asioista ruokavalioon, ravintolisiin ja muihin elintapoihin liittyen. Kotitehtäviäkin saattaa tulla! Helppoja sellaisia, mutta niiden avulla sitoutumisen aste nousee. Jos oireita on paljon, voimme miettiä tarkempaa testausta, laajaa verenkuvaa, ravintoainemittauksia tai funktionaalisen lääketieteen labroja kuten laajaa suolistopanelia.

Seurantakäynneillä jatkamme siitä mihin ensimmäisellä kerralla jäätiin. Keskustelemme siitä mikä meni hyvin, onko osa oireista hävinnyt ja minkälaisia muutoksia ruokavalioon tulisi vielä tehdä. Juttelemme stressin hallinnasta, maksan oiminnasta, hormonitoiminnastsa, vastustuskyvyn tukemisesta ym. tarpeellisista aiheista. Käymme läpi mahdollisten lisätestien tulokset ja niiden perusteella suositeltavat toimenpiteet. Jälleen asiakas saa kirjallisen ohjeistuksen tapaamisen jälkeen.

Millä aikavälillä on mahdollista odottaa tuloksia? Tähän on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta, koska meitä on niin moneen junaan ja jokainen on erilainen, lähtötilannekin on erilainen. Toinen voi saada ravintoterapiasta apua jo kuukaudessa parissa, toisella tasapainon saavuttamiseen voi mennä puolesta vuodesta vuoteen. Ohjeiden noudattaminen ja muutokseen sitoutuminen ovat merkittavässä osassa onnistumisissa. Tärkentä on luottaa ja uskoa siihen, että keho on viisas ja että se pyrkii aina kohti tasapainoa kun sille antaa mahdollisuuden ja oikeat rakennuspalikat. Koskaan ei saa menettää toivoa!

On tärkeää muistaa, että me olemme psyko-fyysinen kokonaisuus; kaikella kolmella on merkityksensä- keholla-mielellä ja hengellä. Mielellä on vahva vaikutus kehoon ja sen paranemismekanismeihin. Minkälaisia polkuja sinulla on aivoissasi? Aivot ovat neuroplastiset eli joustavat. Jos ajattelet "tästä ei tule mitään" "tämä on vaikeaa" "luovutan"- nämä polut vahvistuvat aivoissasi. Jos taas ajattelet "minä onnistun" "olen matkalla kohti hyvää terveyttä" - vahvistat paranemista tukevia polkuja.

Entäpä sitten tunteet? Nekin varastoituvat kehoon ja kun kuorma on tarpeeksi suuri, se antaa kuulla itsestään fyysisinä oireina. Tunnetaakkoja on välillä hyvä vapautella. Siinä voi toimia apuna taitava energiaterapeutti, vyöhyketerapeutti, akupunktiohoitaja, tunnetaideterapeutti, tunnelukkovalmentaja tai muu vastaava. Arjessa auttaa jo paljon kun opettelee tunnistamaan omat tunteensa, hyväksyy ne ja päästää niistä sitten irti.

Parhaimmillaan ravintoterapia voi antaa sinulle lisää virtaa, jolloin jaksat leikkiä lastesi kanssa pitkän työpäivän jälkeen, olet hyvillä mielin, ihmettelet kun muut niiskuttavat ympärilläsi ja sinä pysyt terveenä. Nukut rauhaisasti kunnon yöunet, palaudut kunnolla stressistä ja liikunnasta ja suolistosi toimii kun unelma eikä oikkuile. Kuulostaisiko tämä hyvältä? Tervetuloa ravintoterapiaan!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.