Maksan ongelmista ja niiden syistä

Maksan ongelmista ja niiden syistä

May 17, 2019

Maksa on super-elin, jolla on monia elintärkeitä tehtäviä kuten veren puhdistaminen, myrkkyjen poisto ja verensokerin muodostaminen ja varastointi. Länsimaiset elintavat ja ympäristön kuormitus vaikuttavat siihen, että maksamme on yhä kuormittuneempi ja toimii vajaalla teholla. Tämä voi johtaa monenlaisiin terveysongelmiin.

 Maksa on yksi tärkeimpiä sisäelimiämme, ja kuitenkin me monesti laiminlyömme sitä surutta. Syömme pikaruokaa, eineksiä, liikaa sokeria ja huonoja rasvoja. Juomme lasillisen viiniä siellä ja siideriä täällä. Istumme koko päivän ja herkuttelemme sipseillä ja karkeilla illalla television ääressä. Nappaamme kolotuksiimme särkylääkkeitä, joita toisilla kuluu jopa viikon verran kuukaudessa tai vielä säännöllisemmin. Olemme ylipainoisia, kärsimme aivosumusta, kakkostyypin diabeteksestä, metabolisesta oireyhtymästä, suolisto-ongelmista, toistuvista tulehduksista, kroonisesta stressistä, voimattomuudesta, masennuksesta, väsymyksestä ja korkeasta kolesterolista. Aika masentava lista vai mitä? Monet yllä mainituista ongelmista liittyvät suoraan tai epäsuoraan maksan toimintaan ja ylipäänsä vääränlaisiin elämäntapoihin. Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla ja meidän tulisi ehdottomasti reagoida ennen kuin kehomme kärsii vakavammista ongelmista.

Nämä oireet viittaavat heikentyneeseen maksan toimintaan:

 • ruoansulatusongelmat, närästys
 • ummetus, ripuli, ilmavaivat
 • rasvainen ruoka sulaa huonosti
 • väsymys
 • iho-ongelmat kuten akne, ekseema tai psoriasis
 • verensokeri koholla
 • kolesteroliarvot koholla
 • vaihdevuosioireet
 • ylipaino, painonhallinnan hankaluus
 • madaltunut alkoholin sietokyky
 • katkonainen uni, heräily klo 03-05 välillä
 • masennus, mielialaongelmat, agressiivisuus, ärtyneisyys ja muut negatiiviset tunteet
 • paljon vitamiini-hivenainepuutoksia

Maksa on super-elin, joka tekee kaikkensa saadakseen useat tehtävänsä hoidettua. Todennäköisesti emme vielä edes tiedä puoliakaan kaikista niistä tehtävistä, joita maksa puolestamme suorittaa suojellakseen terveyttämme. Maksan tehtävänä on mm:

 • muodostaa ja varastoi verensokeria. Maksa työskentelee haiman kanssa yhteistyössä. Se hoitaa verensokerin tasapainon aterioiden väleillä ja vapauttaa tai muodostaa sokeria verenkiertoon paastoaikoina tai tarvittaessa. Se voi muodostaa glukoosia myös aminohapoista tai rasvoista.
 • hajottaa rasvoja sappinesteen avulla. Maksa tuottaa sappinestettä joka varastoidaan sappirakkoon. Rasvaa sisältävän aterian jälkeen sappirakossa väkevöitynyt sappineste tulee suolistoon avustamaan rasvojen hajottamisessa ja imeyttämisessä.
 • tuottaa kolesterolia. Kolesterolia syntyy kaikissa kudoksissa, mutta eniten juuri maksassa. Kolesteroli toimii lähtöaineena mm. sukupuolihormoneille, joten liiankaan alhainen kolesteroli ei ole hyvä asia.
 • muuntaa myrkyt vaarattomaan muotoon, jotta ne voidaan poistaa kehosta. Maksan tehtävä on poistaa omassa aineenvaihdunnassamme syntyneet haitalliset aineenvaihduntatuotteet ja kaikki ulkopuolelta tulleet myrkyt pois elimistöstämme.
 • toimia vitamiinien aktivoijana ja varastoijana. Maksa varastoi ja aktivoi mm. D, A, B12, K1- vitamiinia ja rautaa sekä aktivoi kilpirauhasen tuottamaa tyroksiini hormonia.
 • tuottaa proteiineja mm. entsyymien, hormonien ja kasvutekijöiden raaka-aineiksi sekä kehon rakennuspalikoiksi
 • suodattaa ja puhdistaa verta. Maksasta suodattunut veri menee sydämeen, minkä vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että veri on puhdasta. Sen vuoksi maksan tulisi olla hyvässä kunnossa.
 • huolehtia immuunipuolustuksestamme omalta osaltaan. Maksassa sijaitsevat kupferin solut syövät verestä viruksia, bakteereita, parasiittejä, myrkkyjä ja kuolleita soluja.

Vaikka verikokeiden maksa-arvot (GT, ALAT, ASAT, AFOS) arvot olisivat täysin kunnossa, voi maksa jo toimia vajaalla teholla. Huonojen elintapojen aiheuttamien haittojen lisäksi maksa joutuu käsittelemään monenlaisia aineita. Tässä listaa asioista, joita maksa joutuu prosessoimaan:

 • Muovit ja petrokemian tuotteet. Kuten varmasti tiedät, muovipartikkeleita kertyy kehoomme ilmasta ja ruoasta. Petrokemian tuotteisiin kuuluvat hengittämämme autojen pakokaasut sekä mm. grillauksessa käytetyt nesteet, joita hengittelemme.
 • Kosmetiikka kuten kasvojen puhdistusaineet, meikit, shamppoot, saippuat, hiuslakat, parfyymit, hiusten väriaineet, tekoripsien ja -kynsien liimat ym.
 • Kodin puhdistusaineet, tuoksut ja muut kemikaalit. Pyykin- ja astianpesuaineet, puhdistusaineet, ilmanraikastimet, seinistä ja huonekaluista nousevat maalihöyryt, kemikaalit ja mm. palonestoaineet. Kasvinsuojelu- ja torjunta-aineet, pahimmista glyfosaatit kuten Roundup. Sitä käytetään Euroopassa edistämään viljojen tuleentumista, Suomessa onneksi ei siihen tarkoitukseen mutta rikkaruohojen torjuntaan sitä löytyy edelleen kauppojen hyllyiltä. Eläinkokeiden mukaan glyfosaatit ovat haitallisia maksalle ja munuaisille ja lisäävät syöpäriskiä. Niiden arvioidaan myös lisäävän vuotavan suolen oireyhtymää.
 • Tupankansavu, alkoholi
 • Raskasmetallit kuten alumiini, elohopea, lyijy, nikkeli, kupari. Tiesitkö että nämä periytyvät sukupolvelta toiselle ja elämämme aikana niitä kertyy vielä lisää? Amalgaamipaikat joissa on elohopeaa, ovat aiheuttaneet joillekin monenlaisia ongelmia.
 • Lääkkeet. Tulehdus- ja kipulääkkeet, hormonaaliset lääkkeet, antibiootit, masennuslääkkeet, kolesteroli- ja verenpainelääkkeet ja monet muut.
 • Bakteerit ja virukset. Epstein-barr virus, streptokokki, herpes virukset, borrelioosi ja sen liitännäisinfektiot ym. Monilla näitä saattaa olla piilevänä ja kroonisena, jolloin ne aiheuttavat haasteita vuosien mittaan ja kuormittavat maksan puhdistuskapasiteettia.
 • Huonon ruokavalion kuormittaminen, liikaa rasvaa ja sokereita. Pahin mahdollinen yhdistelmä on paljon rasvaa ja paljon sokereita sisältävä ruoka kuten täysrasvainen jäätelö tai juusto. Tässä kohtaa pahis on useimmiten valkoinen, lisätty sokeri, ei hedelmien tai marjojen sisältämä luonnollinen sokeri.
 • Ravintoaineiden puute- viittaa myös edelliseen kohtaan. Maksa nääntyy tarvitsemiensa antioksidanttien puutteeseen, jos ruokavalio on puutteellinen.

Yllä mainittu lista ei varmastikaan ole tyhjentävä, mutta saat kuitenkin hyvän idean siitä, kuinka paljon erilaisia aineita kulkee maksan puhdistusprosessien kautta. Mitä näille haitallisille aineille sitten tapahtuu? Maksassa sijaitsevat kupferin solut syövät osan näistä haitallisista aineista, ja loppu menee maksan 1. ja 2. faasien käsittelyyn. 1. faasissa maksa muuntaa haitalliset aineet sellaiseen muotoon, että ne joko erittyvät pois maksasta tai menevät kakkosfaasin jatkokäsittelyyn. Kakkosfaasiin menevät aineet voivat olla jopa myrkyllisempiä kuin ykkösfaasiin alun perin tulleet aineet, jonka vuoksi onkin todella tärkeää, että maksalla on käytössään kaikki sen tarvitsemat antioksidantit, vitamiinit, mineraalit ja aminohapot, että se pystyy hoitamaan tärkeän puhdistustyönsä.  Faaseissa käsitellyt aineet poistuvat joko ulosteen tai virtsan mukana. Aineet (kuten PCB tai elohopea), joita maksa ei pysty poistamaan, varastoidaan syvälle maksaan.

Pidempiaikaisten asiakkaitteni kanssa puhun poikkeuksetta aina jossain vaiheessa maksan toiminnasta ja sen tukemisen tärkeydestä. Monilla maksavaivat ilmenevät jutun ylhäällä mainittuina oireina, mutta myös epämääräisenä kipuiluna ja epämukavina tuntemuksina oikean kylkikaaren alla. Näihin kannattaa suhtautua vakavasti ja tehdä muutoksia omiin elämäntapoihin. Maksalla on hyvä uudistumiskapasiteetti ja mm. aikaisin havaittu (ei-alkoholista johtuva) rasvamaksakin voi parantua täysin elämäntapa- ja ruokavaliomuutoksilla.

Seuraavissa artikkeleissa lisää maksasta, stay tuned!

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.